Rad za mlade sa invaliditetom | Zapošljavanje osoba sa invaliditetom | Užice

Užice

Održana fokus grupa u okviru projekta Rad za mlade sa invaliditetom u Užicu 17.jula 2013 godine. Pristuni iz tima CRID-a: Vesna Bogdanović, Milica Marić, Mesaroš Ana, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje Jelenka Milivojević.

Kroz razgovor sa predstavnicom Jelenkom Milivojević, generalna informacija koju smo dobili bila je da se osobe sa lakšim oblikom invaliditeta lakše zapošljavaju. U Užicu postoji vrlo mali broj (manje od 10 ) osoba sa invaliditetom koja ima VSS i više koji nasuprot tome, zbog prirode svog invaliditeta nisu prepoznati od strane poslodavaca kao mogući radnici i zaposleni. Postoji veliki strah od strane poslodavaca da primi osobu sa invaliditetom, jer smatraju da osobe sa invaliditetom neće moći da ispune zahteve na radnom mestu uglavnom zbog straha da će njihovo zdravstveno stanje da utiče na posvećenost i kontinuirano prisustvo na radnom mestu.

Svi prisutni navode glavni razlog za neuspeh u zapošljavanju osoba sa invaliditetom predrasude poslodavaca i okoline prema osobama sa invaliditetom. Pored ovog problema ističe se i prezaštićenost porodične okoline prema osobama sa invaliditetom koja dovodi do toga da su osobe sa invaliditetom i dalje prilično nevidljive u javnom životu opštine Užice, i da je jedino mesto gde se socijalizuju udruženja osoba sa invaliditetom, što se ističe kao pozitivan stimulans u životu osoba sa invalidititetom ali nikako i dovoljan za kvalitetan i ispunjen život. Udruženja ne stimulišu svoje članove da se socijalizuju sa stanovništvom već se socijalizacija završava na aktivnostima udruženja i njihovom međusobnom druženju. Postoje primeri gde je porodica osobe sa invaliditetom podržala napore ili želje da se ova osoba socijalizuje, školuje ili pokuša da se zaposli i kako navodi prdstavnica NSZ-a takav odnos je rešio jedan deo problema i zapravo dao pozitivne rezultate u kvalitetu života osobe sa invaliditetom. Postoji velika potreba da se i lokalna zajednica vise pozabavi ovim problemom nego što do sad radi. Postoji praksa da poslodavci radije plaćaju penale nego da zaposle osobu sa invaliditetom i taj trend je i dalje aktuelan.

Transport osoba sa invaliditetom:
Transport osoba sa invaliditetom u Užicu ne postoji i nije moguće angažovati nekog za prevoz, osim unutar samih udruženja koja relativno uspešno organizuju transport za svoje članove, ali se spisak korisnika ove usluge ograničava samo na određen broj osoba sa invaliditetom koji su članovi organizacija.
Personalna asistencija:
Za personalnu asistenciju nije zadužena NSZ, niti opština, tako da se za ove usluge organizacije same snalaze.
Rad od kuće:
Do sada nije bilo prilike da se nekoj osobi sa invaliditetom pruži mogućnost rada od kuće, ali se za devojku koja je korisnica kolica, sa završenim fakultetom , španski jezik, planira podrška u njenim naporima da pokuša da radi od kuće.

Rad za mlade sa invaliditetom | Zapošljavanje osoba sa invaliditetom | Užice fokus grupa

 

Some persons say that all the replica watches are truly bad and it is actually waste of money to buy it. Persons that sell some replica watches sale can surely claim that political situation does not impact much on the sells. The recent survey has shown that more than 35 per cent of American people think that only some rolex replica sale can afford to purchase some original Swiss watch. More than 80 per cent of responded persons said that they would like to get some great replica watches as a gift. So some replica watches uk which appear as their original analogues and cost considerably less funds satisfy these both requirements of the replica watches uk. Surely that is nice in case you really have got a possibility to purchase some genuine Swiss watch but most of people prefer some replicas.