Rad za mlade sa invaliditetom | Zapošljavanje osoba sa invaliditetom | Pirot

Pirot

Održana fokus grupa 29.avgusta u okviru projekta Rad za mlade sa invaliditetom u Pirotu 2013 godine.

 

Zaključak:

Nakon desetak dana pregovora između predstavnika Feniksa, CRID-a i Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu (u daljem tekstu NSZ), ugovoren je termin za formiranje fokus grupe mladih sa invaliditetom u sali NSZ. Sala je na drugom spratu, na pristupačnost se nije mislilo, te predstavnik Feniksa nije mogao lično da prisustvuje skupu. Isto tako, u toj sali se organizuju obuke za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kojoj osobe sa motornim hendikepom ne prisustvuju.

Na evidenciji NSZ, treba naglasiti, je 90% ljudi koji su završili školu za specijalno obrazovanje “Mladost”.  Dakle, osobe sa intelektualnim smetnjama u razvoju i pripadnici romske manjine koji, nije tajna, upisuju ovu školu zbog besplatne užine i sticanje praktičnih znanja (zanata), a dobijaju diplomu osobe sa intelektualnim smetnjama. Ostalih 10% čine osobe oštećenog sluha i osobe sa delimičnim oštećenjem vida. Korisnika kolica, drugih pomagala i slepih lica nema, ili su takvi primeri toliko retki da svi mediji objavljuju ovakvu vest kao senzaciju.

Kako je gore navedeno, struktura fokus grupe je takva da većina njih nije prepoznala pristupačnost niti personalnu asistenciju kao važne preduslove za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, tačnije, sama terminologija je nepoznanica za njih. Jedna od prisutnih osoba, pripadnik romske manjine, je naveo problem maltretiranja osoba sa intelektualnim smetnjama, rekao je da se dešava da ih poslodavci iskorišćavaju, ne daju platu, a kada zatraže svoju zaradu dešava se da dobiju i batine i bivaju oterani s posla.

Osobe sa invaliditetom kategorisane sa 100% oštećenja dobijaju naknadu za tuđu negu i pomoć u visini minimalne neto zarade u Srbiji, koja iznosi 25.000 dinara, dok lica koja imaju kategorizaciju između 80% i 100% dobijaju naknadu u iznosu od 9.000 dinara. Tu je Država napravila veliku razliku, a uz to nije jasno definisala i informisala korisnike o njihovom pravu na rad i pravima na socijalna davanja u slučaju dobijanja stalnog zaposlenja kada su u pitanju ove dve kategorije.

Izveštaj pripremila: Ana Pecarski Pječić - Udruženje osoba sa hendikepom "Fenix" Pirot

fokus grupa pirot

They want to wear classical watches like Omega, replica watches sale. but do not want to pay their costs. There is an option for them in the form of Swiss replica watches. These replica watches sale are available for most of the leading brands, hence you should not be surprised if you find rolex replica like fake Omega Swiss watch and fake Rolex Swiss watch on the net. I know that these people will start cribbing about the quality of the breitling replica sale They can be rest assured that there is no need of them to get paranoid. Most of these rolex replica sale are some of the best quality timekeepers and they are assembled using the best Swiss movements available. Before one wonders how can these replica watches uk be available for such cheap rates, they need to understand one thing that is different between the original and the Swiss replica watches.